Dark Ressurection elemzés

<<A TELJES FILM MEGTEKINTÉSE>>

Amikor az olaszokról beszélünk vagy szóba kerülnek, mindig más jut eszünkbe. Spagetti, Velence, Róma, jó borok. Néhányaknak, akik nagy Star Wars rajongók, azonban eszébe jut egy szinte egész estés fanfilm, a Dark Ressurection. Én nagy rajongója vagyok a lassan sorozattá bővülő franchise-nak, de nem akarok ezzel a filmmel sem elfogult lenni.
A történet szerint több száz évvel járunk a filmek után. A Birodalom eltűnt, a Galaxisban béke honol. Van egy nagyravágyó Jedi Mester, Sorran, akinek az a feladata, hogy megtalálja Eron-t. Eron egy olyan bolygó, mely egy monda szerint az Erő származási helye, és csak a Kiválasztott bírhat a hatalmával. Sorrannak volt egy látomása, amitől azt hitte, hogy ő a kiválasztott. Sok expedíciót szervezett, melyben sok fiatal tanítvány halt meg. A Tanács ezért kizárta a köreiből és így Sorran átállt a sötét oldalra. Csak egy fiatal Jedi tanítvány, Hope győzheti le. Rájövünk a film vége felé, hogy a lányról szól az egész mítosz. És még mindi csak az előtörténetnél járunk. A film keretét adó sztorinak természetesen vannak már megszokott adalékai (Kiválasztott, Jó és Rossz szembenállása), de ezt azonban megtoldja egy érdekes elemmel, az Artúr mondakörrel, csak itt most a Szent grál helyett egy bolgyó kerül célkeresztbe.
Amiért ez a fanfilm nagyban különbözik a több próbálkozástól, az az eredeti környezet. Látszik, hogy az alkotóknak sokba került (itt említeném meg, hogy a film teljes költségvetése adományokból tevődik össze), viszont ez kifizetődik. Nem csak egy helyszínre korlátozódik a cselekmény, hanem kimozdul minden irányban. A néző láthatja, hogy a Jedi Rend hogyan épült újjá, milyen hajókon utaznak a szereplők, milyen új bolygókat láthatunk a filmben. Ehhez persze gigantikus mennyiségű bluebox, greenscreen és munkaóra kellett.

A Dark Resurrection látványvilága káprázatos. Szinte csak úgy fürdik gyönyörben, hogy ilyen hasonlattal éljek. A már említett új helyszínek képernyőre varázslása mellett újnak mondható hajók, utólag megmunkált hátterek, a fénykardok mind mind hosszú és kitartó munka eredményét tükrözik. Bár nem a számítógép varázslatos világát színesíti, de a jelmezek egyedisége még inkább megdobja a filmet.
Egy darab hátrányt tudok csak említeni (és lehet, hogy ez csak nekem szúr szemet), hogy harc- vagy csatajelenet alig van benne. Inkább a történet kibontására fókuszál, ami nem baj, de szerintem nem ártott volna neki néhány plusz párbaj vagy egy kisebb űrcsata.
Mindent összevetve a Dark Ressurection kiváló darab, kicsit sem érzem rajta a néhányak által rettegett Spagetti-westernt. Mindenképpen érdemes megnézni, már csak azért is, hogy képben lehessünk a következő résszel:

Megjegyzések

  1. Ez igen! Rendesen kedvet kaptam erre a filmre, este meg is nézem, mert ma még tanulnom kell! ;)
    Még jó, hogy viszed ezt a rovatot, mert így megnézem ezeket a filmeket, magamtól nem hinném, hogy rábukkantam volna. Ezért köszönet! :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, nagyon szívesen! :)

    VálaszTörlés
  3. Helló!Egy sablon kérdés,feliratot tud hozzá valaki?

    VálaszTörlés
  4. Hát, ez egy jó kérdés. Szerintem ehhez nincs magyar felirat. Valakit fel kéne kérni, hogy készítsen.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, ezen van angol felirat. A magyarra felteszem még várni kell...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése