JC16 történet #7 - Békére lelni

A 2016-os Jedi Camp történetének befejező bejegyzése, amiből megtudjuk, hogy mit talált az expedíció, mi történt S'hoalen Deare-rel, és hogy a legenda szerint Luke Skywalker is beleszokott a web2-be.


Az ismeretlen bolygó lakható volt, sőt, mintha eleve arra rendeltetett volna, hogy otthon nyújtson a száműzötteknek. Nem volt ipar, sőt, igazából lakosság sem. Ez a hely még a természeté volt, és azoké, akik képesek voltak harmóniában élni a természettel.

Az expedíció tagjai ünnepélyes csendben közelítették meg az apró falu templomát. A Rattattakon megismert harcos egy meditáló nőhöz vezette őket, aki a Shaolen-szerzetesek nagymestere volt. A nő meglepetten fogadta a jövevényeket, és csodálkozását csak fokozták a záporozó kérdések. Itt alig tudtak valamit a Jedikről, a Köztársaságról, Klón Háborúkról és Birodalomról, még az Erőt sem ismerték igazán. Saját történetük volt, amit a száműzött S’hoalen Deare, Sid-Moni Talo és Radnor Thor-dyas példája formált, nem a galaxis történelme.

A nő elmesélte, hogy a település alapítói az űrből jöttek, azokon a hajókon, amelyekre a templomot is alapozták. Vezetőjük egy Shaolen nevű harcos volt, aki megkeseredett a háborúkban elkövetett bűnei miatt. Shaolen megírta a település törvényeit, amelyek a békére, és a béke őrzésére intették az utókort. A törvényei szerint az arra alkalmasak csatlakoztak a templomhoz, és időnként elindultak, hogy segítsék a rászorulókat, visszaverjék a gonoszság erőit. Emiatt találkozhattak egy tagjukkal a Rattattakon is. Bár a történelmi tények hozzáférhetőek voltak, Shaolen leszármazottai nem törték magukat azzal, hogy kinyerjék őket a hajónaplóból. Shaolen azért telepedett le itt, hogy tiszta lappal indulhasson, hogy második esélyt kapjon az élettől, hogy jobbá válhasson. A hívek tiszteletlenségnek tekintették volna, ha feszegetnék a Shoalen múltját, így a településen már senki sem tudta, hogy pontosan honnan származik.

Speedman ettől függetlenül meg tudta győzni a nagymestert, hogy kutathasson, és további kutatókat hozzanak ide. A lelkesedése nem volt egyedüli: a tudósok egészen átformálták már a Jedikről alkotott képet, és őket is lelkesedéssel töltötte el a gondolat, hogy ez a hely lehet az új idők reménye. Némelyikük úgy döntött, hogy itt marad, a szerzetesekkel.

A templom mélyén beépítve űrhajókat találtak, amelyek közül volt, ami még mindig üzemképes volt. Speedman hamarosan azonosította az egyiket: a Harpoon volt, a Farkasfalka egyik tagja. A hajót négyszáz éve gyártották a Nubia műhelyeiben, majd több társával együtt elkötötték. A Farkasfalka tagjaként egy Ytes nevű kapitány vezetésével titkos hadműveletekben vett részt, amivel az akkori Köztársaságot próbálták gyengíteni. A felkelés kudarca után állt Thor-dyas a flotta élére. Így a Harpoon az egykori Jedi terveit követte: kalózokat ártalmatlanított, rabszolgákat szabadított fel, majd a Rattatakhoz vezényelték, ahol S’hoalen Deare szolgálatába került. A hajónapló rengeteg fontos információt tartalmazott: a személyzet lázadó Jedikből és arrgaw-i polgárokból állt, akik éveken keresztül éltek együtt. Sokan kiléptek a flottából, elsősorban a Terminuson, de mindig voltak újabb jelentkezők. Szerelmek bontakoztak ki, családokat alapítottak és gyermekeket nemzettek, civilek és egykori Jedik közösen. A shoalenek tehát a Jedik vérvonalának utolsó örökösei lehettek…


Valamikor, évekkel később, az expedíció egyik tagja emlékiratokat adott ki erről a küldetésről. Igen, óriási siker lett, és vagyonokat kerestek mindannyian. Mégis, ez az elbeszélés inkább töprengő volt, mint büszke. Vajon jót cselekedtek azzal, hogy megadták a bolygó koordinátáit az Új Köztársaságnak? Thor-dyas és Deare is a régi Jedi Rendhez tartoztak, mégis, egyikük sem akart visszatérni a Köztársaság szolgálatába. Egyikük sem akart szervezetbe tömörülni, elszakadni a hétköznapi emberektől, problémáktól. Egyikük sem akart ügynök vagy katona lenni. Vajon mit szólnának, ha tudnák, hogy leszármazottaikat visszaterelték a galaxis élvonalába, hogy újra egy Rend tagjai legyenek, ami értelmes lények milliárdjaiért harcol? Nem lehet, hogy Thor-dyas és Deare nem csak az árulások miatt menekült el a galaxisból, hanem mert idejekorán megsejtették azokat a veszélyeket, amelyekkel a Jedik csak a Klón Háborúk idején szembesültek? Nem lehet, hogy inkább békén kellett volna hagyni a shoaleneket, ahelyett, hogy segítenek besorozni őket?
Amikor ez a könyv kijött, már újra divat volt beszélni az Erőről. Nem meglepő módon, a felvetett kérdésre sok kommentátor érkezett, melyek egyikét a bulvársajtó magához Luke Skywalkerhez kötött: „az Erő útjai kifürkészhetetlenek, barátom”.

Megjegyzések