JC10 összefoglaló

Ez a bejegyzés a 2010-es JC "Koréliai válság" c. történetét foglalja össze. Anno a global eventhez készült a fórumon, azaz sok jó történetszálat készített elő.
Meg még három másik JC-t (2015, 2016, 2018), mint kiderült.
Enjoy!

Válság a Corellia szektorban - Összefoglaló a Global Eventhez


Keretek  Oxyno után öt esztendővel járunk. 
Ez alatt a fél évtized alatt a Köztársaság Szenátusa sokat vitatott törvénymódosítások keretében rendvédelmi reformot hajtott végre, és teljesen újraszervezte a Galaktikus Belbiztonsági Erőket. Az egyesek szemében rendőrállammá vált Köztársaságban egy ütőképes haderő vigyázta a békét, így minden alattomos célokat szolgáló személy kénytelen szembenézni azzal, hogy nincs esélye nyílt harccal változtatni a Galaxis sorsán. A rendvédelmi szervezetek összehangolt munkájának segítségével a piti bűnözőktől a legmagasabb szintekig mindenki veszélyben van. A fegyverkereskedelem, politikai intrika bármikor a folyton szimatoló ügynökök prédája lehet. Ha a titkosszolgálat nem kapcsol időben, még mindig ott van a fénykorát élő Flotta. Egy titokban felállított sereget már így is szétvertek a Myneyrshnél. 
És ha a GBE sem elég, még mindig harcra készek a Jedi Lovagok. 

Egy szektor mégis van, ahol lehetséges komoly csapást mérni a Szenátusra, politikai, gazdasági és katonai értelemben is. 
Ez a szektor a Corellia szektor, a Magvilágok különc, rendkívül fontos területe. Ez a szektor az, amin keresztül a Galaxis többi övezetéből érkező árukat szállító hajók nagy százaléka átmegy. A kereskedelmi csomópont szerepe persze jól jövedelmez: a térségnek saját hajóipara van, és talán az egyetlen, aminek rendvédelmi szervei nem olvadtak bele a GBE-be. És biztosan az egyetlen, aminek alkotmányos joga van arra, hogy felmondja a Köztársasággal szembeni kötelezettségeit. Éppen ezért a Köztársaság népe lélegzetét fojtva figyel minden belső ellentétet, ami a szektorban van. Ha a Corellia szektorban baj van, az átterjed a Magvilágokra. A Magvilágokról pedig az egész Köztársaságra.
Nyilván ez volt az oka annak, hogy a Köztársaságot megingatni vágyó összeesküvők ezt a szektort választották játszmájuk nyitó helyszínévé.

Első hullám  

A válság első lépése politikai természetű volt: az összeesküvők kiszivárogtattak egy álhírt a sajtónak, miszerint a Corellia királya helyett hatalmi pozícióban lévő régens, Tory Foster a Contemplanys Hermi életbeléptetését tervezi. Ez a törvény felfüggesztette a szektor tagságát a Köztársaságban, ami azt jelentette, hogy innentől fogva a politikai vezetők azt tehették, amit csak akartak. 
A hír megerősítése nélkül is elég nagy pánikhangulat volt, pontosan, ahogy az összeesküvők várták. Azonban nem ezzel tervezték kirobbantani a válságot: úgy időzítettek, hogy a fegyvertelen Jedi kiképző hajó, a Chu’unthor pár órával a hír felbukkanása után érkezzen a szektorba. 
Foster ezt agressziónak tekintette, ezért arra szólította fel a szektorban állomásozó GBE csapatok parancsnokák, Saul Tigh-t, hogy békés szándékai jeléül adja ki a parancsot a fegyverletételre. Tigh teljesítette a kérést, így a Köztársaságnak nem maradt fegyveres ereje a térségben, leszámítva a kiképzőhajón lévő Jediket, akik viszont diplomáciai eszközökkel akartak csak részt venni a helyzet elsimításában.   

Második hullám  

Mivel a gyorsan változó körülmények közepette a rendet senki nem tudta fenntartani, életbe lépett az összeesküvők második haditerve. Terrorakciókkal, merényletekkel kezdték felszámolni az ellenségeket, illetve végzetes lépésre kényszeríteni a régenst. 
Foster végül kihirdette a Contemplanys Hermit, majd valamivel később a szükségállapotot is. A Corellia saját rendvédelmi szervezete, a CorSec nehezen birkózott meg a káosszal, így nem volt nehéz kivinni a térségből az ott tárolt és fejlesztett hadianyagokat. Űrhajók, fegyverek, titkos fejlesztések kerültek ellenséges kézbe, és jó részük – a GBE segítsége híján – végleg eltűnt szem elől. 
A háttérben munkálkodó konspirátorok oldalán szép lassan összegyűlt egy kisebb háború kirobbantásához elegendő készlet.   

Harmadik hullám  

Egy háború kirobbantásához azonban nem elegendő fegyver, sem pénz. Ahhoz, hogy egy akkora ellenféllel szemben valaki hosszú távon eredményesen harcolhasson, támogatókra és egyfajta erkölcsi felsőbbrendűségre van szükség. 
Egy háborúhoz jó politikai alap kell. Bár a Köztársaság végül a katonai intervenció mellett döntött, ezt bizonyítékok sorával tudta indokolni. A kikezdhetetlen indok olyan, ahol több a titok, a féligazság, mint a bizonyíték. Olyan indok kell, amit még az ellenfél is képes elhinni… 
Ezt nem is olyan nehéz megszerezni, ha tudjuk, hogy akkoriban milyen krízist próbált kiheverni a Jedi Rend – az a Köztársaságot szimbolizáló közösség, aminek tagjai most ezerszám tartózkodtak a helyszínen. Az összeesküvők tudták, hogy melyek azok a tények, amik gyengepontjai minden Jedi identitásának. Ismerték az összes belső konfliktust, az összes múltban elkövetett hibát. És éppen ezért tudták, hogyan tudnak még több hibára késztetni a szektorban tartózkodó Jediket. 
A harmadik hullám megszervezését az egykori Jedi Lovag, Sid-moni Talo vállalta magára. Talo beszervezett egy Oxyno miatt bosszúszomjas mandalori fejvadászt, aki ingyen, kérdések nélkül követte minden parancsát. Megfelelő nyomok elhelyezésével a Jedik pontosan azon az úton haladtak, amelyiken akarta. Az egyikük, Aaron Ghant egy politikai kelepcébe sétált, és gyilkosságot követett el, hogy Oxyno titokban maradjon. A nyilvánosságra hozott tragédia után szinte mindenki összefogott a Jedik ellen a térségben. 
Talo gondoskodott róla, hogy maximálisan kihasználhassa a feszültséget. Személyesen nézett szembe az utána nyomozó Radnor Thor-dyasszal és csapatával, hogy a maga oldalára állíthassa őket – sikeresen. Míg ő a háttérben maradt, a Thor-dyasék felmentek a Chu’unthorra, ahol nyíltan kérték számon a Chu’unthor parancsnokán, Drako Techtus Mesteren a válság során elkövetett hibákat. Az erkölcsi vita valójában nem Techusnak szólt, hanem az események miatt összezavarodott padawanoknak, akiket Talo szeretett volna megnyerni az ügyének. Már így is több, gyengén képzett Sötét Jedi hajtotta végre a parancsait a válság hadműveletei során. Az utolsó feláldozható csapata nem sokkal Thor-dyasék után érkezett a Chu’unthorra, azokkal a küldöttekkel, akik a Corellia Szektor világai nevében próbálták tisztázni a Jedikkel a helyzetet, amit Aaron Ghant tette hozott létre – a bukott Jedi, akit Talo azóta a maga oldalára állított, és beosztott erre a küldetésre. Talo ügynökei túszul ejtették a küldöttséget, és azzal fenyegették Techtust, hogy végeznek mindenkivel, ha Techtus nem tálal ki a teljes Köztársaságnak Oxynóról – arról a fatális hibáról, ami miatt a Jedi Rend számüzetésbe kerülhetett volna. Talo azonban nem számított arra, hogy Ghant nem csak rémtettekre, de hőstettekre is képes annak érdekében, hogy megakadályozza a katasztrófát. A Sötét Jedik közé beépült bukott Lovag végül sikerrel mentette meg a túszokat, s ezzel nem csak megakadályozta a Jedi Rend politikai ellehetetlenedését és a Köztársaság széthullását, de szétzúzta a közelgő szeparatista törekvések erkölcsi alapjait is. 

Végjáték  

Az első, második és harmadik hullámban az összeesküvők szép lassan elhallgattatták egymást. Úgy gondolták, hogy a Köztársaság győzelme ellenére néhány eredményt bizonyosan elértek. 
Azonban nem tudták, hogy van egy negyedik hullám is. Erről egyedül Talo és a feljebbvalója tudtak. Eljött az ideje, hogy eltűntessék a fölösleges szereplőket. Tudták jól, hogy a takarítás egy részét a Köztársaság is elintézi: az alacsonyabb szinten lévő konspirátorok előbb-utóbb lebuktak. Egy renegát GBE alakulat szép lassan felszámolta azokat a szinteket, amiket Talóék amúgy is el akartak tűntetni: a válság végére halottak voltak a helyi faji ellentéteket kihasználó vezetők, a GBE áruló tisztje, Saul Tigh, és sikerült eljutni a CorSec gyanús körülmények között kinevezett vezetőjéhez, Galen Tyrolhoz is. A várakozásokkal ellentétben az egység vezetője, Dack Bauer, a GBE titkos ügynöke nem iktatta ki Tyrolt, hanem rajta keresztül lebuktatta az összeesküvés legmagasabb rangú tagját, az egyetlen embert, akit Talóék életben akartak tartani: Tory Fostert. Amikor egy lehallgatott beszélgetés után Tyrol megtudta, hogy Foster és a főnöke őt is csak feláldozható bábnak tekintette, dühében megölte a nőt. A nyilvánosság előtt úgy állította be a dolgot, hogy nem volt az összeesküvés része, ő is csak áldozat volt, és örült, hogy le tudta buktatni a régenst. Majd a Bauerrel kötött titkos megállapodás jegyében bizalmatlansági indítványt nyújtott be maga ellen, és visszavonult.

Kitekintés  


A Corelliai Válság számos nyitott kérdést hagyott maga után. 
Mind a Szenátus, mint a Jedik, mind a GBE sejtette, hogy nem sikerült minden szálat elvarrni. Bár úgy vélték, hogy az összeesküvőket sikerült maradéktalanul eltávolítani, kérdés maradt, hogy hová tűnt az a rengeteg hadianyag és pénz, aminek a válság idején nyoma veszett? Hová tűntek azok a Jedik, akik a Chu’unthorral jöttek ide, de elhagyták azt, és nem tértek vissza? Mi volt képes ennyi Jedit és köztársasági tisztet erre az útra terelni? 
Mindenki, aki tanúja volt a válság eseményeinek, sejtette, hogy ez csak a kezdet. GBE ügynökök indultak el szerte a Galaxisban, hogy újabb nyomokra leljenek. Hadihajók és speciális egységek járőröznek titokban, hogy még idejében értesítsék a Szenátust, ha valaki a Köztársaság ellen készül. Jedi Lovagok kutatnak elveszett társaik után. Alvilági alakok, zsoldosok, fejvadászok készülődnek valamilyen nagy üzletre… 
Mert egyvalamiben mindenki biztos: a háborút nem kerülték el, csak késleltették.

GBE alakulat:

Talus

„Hűség”

JedikCoronet;

„Terror”

JedikCoronet

„Forrás”

JedikNubia

„Áldozatok”

JedikTalus

„Tükör által homályosan”

Felszólítás fegyverletételre

Érkezés a Chu’unthorral

Az adatok letöltése, kitörés a bázisról

Béketárgyalás

Kiszivárgás a Chu’unthorról

Menekülés, tűzharc a CorSeccel, patthelyzet

Tárgyalás Tory Foster régenssel, utazás Coronetbe

Contemplanys Hermi hír forrása; Ury Stahn felkutatása

Tárgyalás a Külső rendszerekkel;

Megérkezés a Talusra, tárgyalás Tigh-al; a GBE alakulat felderítése

A GBE alakulat kiszabadítása

Terrorakció CorSec épülete ellen, a régens kihírdeti a Contemplanys Hermit; a CorSec kivonul az Ikervilágokról

A „Csirkeláb hadművelet” megismerése, kapcsolatfelvétel a CorSeccel

utazás a Nubiára

A GBE alakulat kiszabadítása

Dack Bauer kimentése

Talusi Terroristák levadászása

Drall; Ellen felkeresése, merénylet

Ellopott flotta: Erő-használó vezette a támadást

Dack Bauer kimentése

Jelentés a Chu’unthornak; Bauer információi

Helyszínelés, nyomozás: további politikai gyilkosságok

Jelentés a Chu’unthornak

Utazás a Corelliára; (új szál: „Terror”)

talusi összekötő felderítése

Nyomozás: bizalomvesztés a CorSec-el szemben, Bauer információi

Illegális fogatverseny, tárgyalás a helyi maffiózóval

Utazás a Nubiára

 

Az összekötő elfogása, kivallatása;

Visszatérés a Corelliára (Coronet), tárgyalás a régenssel

Indulás a Thezz’la állomásra

Nyomozás a Nubia Star Drives-nál: megerősítik, hogy a hajókat egy Jedi vitte el

 

Seloniai negyed, Vasyklo elfogása, kivallatása

Nyomozás a gyilkos fegyver után: a fegyverkereskedő, aki CorSec-es

Találkozás a Fekete Nap vigójával. A lopott hajók a Déli Áramlat felé mentek; visszahívás a Külső Rendszerekbe merényletek miatt

Utazás a hajók után a Thezz’la űrállomásra

 

Utazás a Talusra

A merénylő hajója; merényletkísérlet a régens ellen

Utazás a New Plymptóra

Thezz’la: nyomozás a hajók után; rendőrség lecsukja őket

 

Rajtaütés a GBE bázist fosztogató terroristákon, egy Jedi halála

A Sakál elfogása; a szükségállapot kihirdetése

Találkozás Luddendorffal, hír a Sakálról; lehetséges áldozatok számbavétele

Üzlet egy fogvatartottal; betörés a nyilvántartásba, nyom: Ajuntha Pall itt járt

 

Utazás a Seloniára

Visszatérés a Chu’unthorra, a Sakál biztonságba helyezése

Utazás a Saccoriára

Utazás „Pall” után a Goorlára

 

Samanders elfogása és kínvallatása

 

Helyszínelés és nyomozás a Saccorián, a gyanú Luddendorfra terelődik

Nyomozás: „Revan” legyőzte a helyi sabacc bajnokot, Carosonét

 

Jediket visszahívják a Chu’unthorra

 

Visszatérés a New Plymptóra

Üzlet Carosonéval: közvetítés egy bandaháborúban.

„Hajsza”

Visszatérés a Talusra

 

 

Luddendorf leleplezése, Ghant végez a mandalorival és a politikussal, párbajban legyőzi társait

Kudarc, de megvan az új nyom.

Talusi terroristasejtek felszámolása, a GBE fegyvertárból lopott fegyverek visszaszerzése.

 

 

Keln’al’Xerd visszatér a Chu’unthorra

Menekülttábor, GBE ügynök segélykérésének elutasítása. „Fadarayk” itt van.

Válságtanács. A Jedik megszavazzák, hogy nyilvánosságra hozzák Ghant tettét. Techtus élő adásban tájékoztat, a Rendszer minden tagja ellenük fordul.

Találkozás Sid-moni Talóval. Az összeesküvés okainak feltárása: romlott Jedi Rend. Techtus híradója.

Utolsó fegyverraktár megtisztítása: még mindig van hiányzó fegyver.

 

 

 

Szövetség Siddel. Visszatérés a Chu’unthorra.

Beszivárgás a CorSec helyi támaszpontjára, kutatás az adatbázisban.

Techtus és Thor-dyas vitája, állásfoglalás.

Vita Techtusszal. Pártszakadás, toborzás a forradalomba.

A nyomok alapján a hiányzó fegyverek kutatása. A CorSec el akarja tűntetni a fegyvereket.

 

 

 

Thor-dyas és emberei eltűnnek a Jedik szemei elől.

A fegyverszállítmány megtalálása: Jedik ölték meg a legénységet, a fegyvereket elvitték.

 

 

 

 

Utazás a Corelliára. Cél: értesíteni Techtust a Unityn keresztül.

 

 

Sid-moni Talo beszervezi Aaron Ghantot.

 

A főszerkesztő beszervezése, bejutás az épületbe. Üzenet a Chu’unthornak és a Coruscantnak, erősítés kérése.

 

 

 

 

Betörés a VIP kórházba, Saul Tigh elrablása.

Chu’unthoron elterjed Bauer üzenete, a válság miatt Techtus megtiltja a beavatkozást. Keln’ar’Xerd és Serbithar Rhuun megszegik a parancsot, és kitörnek a hajóról.

 

Tigh kínvallatás után kiegyezik Bauerrel: elárulja, hogy fegyvert fejlesztett a Bovo YagenenTigh-t kivégzik.

Rhuun és ar’Xerd titkos utazása a Corelliára.

 

Jedik csatlakoznak az egységre. Utazás a Bovo Yagenre.

 

 

 

 

Rajtaütés a yageni konvojon, a titkos fegyver megszerzése.

 

 

 

 

Menekülés a fegyverrel. Vagrani kommandósok kapják el őket, a Jedik sikerrel tárgyalnak.

 

 

 

 

Sötét Jedik támadása, a két Jedi harcképtelen, az alakulat megsemmisíti a fegyvert. GBE alakulatok avatkoznak be.

GBE alakulatok nyomulnak be a rendszerbe a Külső Rendszerek felől.

Jelentéstétel. Új küldetés: a lázadó bolygók kommunikációjának megbénítása. Utazás.

 

 

 

 

Egy kommunikációs állomás felrobbantása. Kiderül, hogy holtan akarják látni őket.

A GBE megjelenése megijeszti a Külső Rendszerek képviselőit. Úgy döntenek, hogy a Jediktől kérnek segítséget. Követeket küldenek a Chu’unthorraSid már számított erre, ezért a testőrök helyére Sötét Jediket állít, többek között Aaron Ghantot.

 

A szőnyegbombázás után keresőcsapatokat küldenek értük. Bauer egy barátja kimenti őket: megérkezés a Battlestarra.

Chu’unthor fogadja a követeket. A Sötét Jedik túszul ejtik őket, és azzal zsarolják Techtust, hogy megölik őket, ha nem tesz egy újabb bejelentést, de ezúttal Oxynóról. Aaron Ghant továbbra is meg akarja védeni a Rendet, ezért megöli a túszejtőket. Techtus azonban megtagadja az amnesztiát, ezért a két Jedi megvív. Ghant győz, de nem öli meg a Mestert, inkább elmenekül. Sofud Cherov Jedi Mester veszi üldözőbe.

 

A GBE és a Külső Rendszerek egyesítik flottáikat, a Köztársaság kész a hadműveletek megkezdésére, ha a Corellia Rendszer nem hajlandó tárgyalni.

Bauer bejut a CorSec vezetőjéhez, szembesíti azzal, amit megtudott róla Samenderstől és Tigh-tól. Felajánlja, hogy életben hagyja, ha véget vet válságnak.

 

 

 

 

CorSec vezetője, Galen Tyrol leleplezi Tory Foster régenst, aki az egész válságért felelős. A régens menekülés közben életét vesztette. Tyrol visszahívja a CorSec fegyvereseit, és leteszi a fegyvert a Köztársaság előtt.


Megjegyzések