JC10 sztori 1: Hűség (A GBE alakulat szála)

Ebben a bejegyzésben meséljük el a JC10 első önálló szálát, a köztársasági kommandósok történetét. Más szálakkal egybefonódván valószínűleg kellenek majd kereszthivatkozások.

A Taluson állomásozó GBE békefenntartók vegyes érzésekkel figyelték a válsághelyzet fokozódását. Többen közülük a térségből származtak, ezért aggodalommal töltötte el őket a gondolat, hogy ha rosszra fordulnak a dolgok, saját hazájuk ellen vezényelhetik őket a Coruscantról. 
A belbiztonságiak helyi parancsnoka Saul Tigh volt, aki hosszú és eseménytelen szolgálatot tudott már maga mögött a rendszerben. A belbiztonságiak olykor vakációként gondoltak a Corelliára, mivel a helyi rendfenntartó szervezet, a CorSec elég önálló volt, és csak a jó kapcsolat érdekében kellett olykor egy-egy bevetést összehangolni. Ezt a jó kapcsolatot azonban megszűntette a politikai válság. 
A Chu’unthor megérkezésére hivatkozva a Foster régens agresszornak állította be a Köztársaságot, és haladéktalanul az itt állomásozó fegyveres alakulatok megadását követelte. 
A titkos csatornán lezajlott beszélgetésről szinte mindenki csak akkor értesült, amikor a bázison megjelentek a CorSec fegyveresei, hogy átvegyék az irányítást. A kommunikációs tiszt azonban nem tudott ellenállni a kísértésnek, és a szorult helyzet miatt végighallgatta, ahogy Tigh beleegyezik, hogy leteszik a fegyvert, és minden titkosított adatot átadnak a CorSecnek. Nyílt titok volt, hogy az államvédelmisek több fedett ügynököt is alkalmaztak erre, akikre halálos veszély várt, ha a Tigh kiadja őket. 
A kommunikációs tiszt tudta, hogy tennie kell valamit. Rögtön eszébe jutott, ki segíthet: korábban volt egy romantikus afférja egy kommandóssal, egy Wade néven ismert hadnaggyal. Benne eléggé megbízott ahhoz, hogy bevonja. Kódolt csatornát nyitott a kommandós komlinkjére, és elindította a láncreakciót… Wade, aki több speciális hadműveletben is részt vett már, pontosan tudta, hogy Tigh mekkora hibát követett el. Ha a GBE teljesíti a régens kéréseit, nyitva áll az út egy államcsínyhez. Azonban a helyi politikánál zavaróbb kérdés volt, hogy Tigh abszolút kihagyta a döntésből Waeras minisztert, a Szenátust vagy kancellárt. A parancsnoki lánc megsértése komolyabb ügyre utalt, ezért a hadnagy meggyőzött néhány megbízható embert, hogy Tigh parancsa, miszerint tegyék le a fegyvert, érvénytelen. Mindenki tisztában volt vele, hogy milyen következményei lesznek a tetteiknek, de úgy vélték, az a helyes, ha jelen körülmények között árulást követnek el. Fegyvert szereztek, majd óvatosan kiiktatták a központi adatbank őrségét, akik szerencsére nem számítottak támadásra. Wade letöltötte az összes adatot, majd mindent kitörölt a GBE adatbázisaiból. Mire észrevették őket, már késő volt: a renegát GBE alakulat kijutott a bázisról, és elindult a legközelebbi űrkikötő felé.  



Nem sokkal az árulónak bélyegzett alakulat után megérkezett a CorSec, ami értesülve az incidensről, azonnal hajtóvadászatot indított a hadnagy és csapata után. A CorSec azonban magával hozott egy kisebb csapat Jedit, Radnor Thor-dyas mestert és két társát, Ashulare Shade-et és Therikon Staridát. Azért küldte őket a Tanács, hogy titokban a mélyére ássanak az ügynek, mivel az Erő azt súgta, hogy komoly összeesküvés van készülőben. Mivel itt kezdték meg a nyomozást, még idejében értesültek Wade-ék akciójáról, és ők is jelentkeztek az elfogásukra. 
Az igazi CorSec erők azonban rátaláltak a renegát osztagra a főváros, Dearic szélén, és körbezárták őket. A GBE alakulat egy kisebb épületben ásta be magát, amit a tűzharcban hosszú ideig sikerült tartaniuk. Nem adták fel a GBE-nél rendszeresített szabályt, és kábítóra állított fegyverekkel lőttek a rohamozó CorSec egységekre. A muníció kifogytával azonban Wade belátta, hogy nem fogják túlélni a küldetést, ha nem adják meg magukat, így úgy döntött, kockáztat, és megadja magát. A dühös koréliaiak őrizetbe vették őket, az egyik meg is verte a hadnagyot, amiért ennyi társukat – valójában ártalmatlan fokozaton – kilőtték. 
Ennyi idő azonban elég volt Thor-dyaséknak, hogy a helyszínre érjenek. CorSec tiszteknek adták ki magukat, és átvették az irányítást. Egy megfelelő pillanatban elkábították a koréliaiakat, amit Wade ki is használt, hogy viszonozza a korábbi verést. A Jedik leállították őt, és rövid párbeszéd után megegyeztek abban, hogy a hadnagy helyesen cselekedett, amikor elárulta Tigh-t. Innentől a Jedik vezették az alakulatot, akiket megkértek, hogy segítsenek a nyomozás során. 
Arra nem maradt idő, hogy megnézzék, pontosan mit is töltött le a renegát alakulat a központi szerverről, mivel a rádiós, Vosh speciális kóddal ellátott adást jelentett. Ezt a kódot fedett ügynökök használták vészhelyzetben, ami azt jelentette, hogy a közelben egy GBE ügynöknek azonnali segítségre volt szüksége. A Jedik tudták, hogy egy ügynök olyan információkkal rendelkezhet, ami szükséges lehet a nyomozásukhoz, az osztag lojalitása pedig egyértelműen cselekvésre sarkallta őket. Vosh, valamint a felderítő sikeresen bemérték az adás helyét, ami egész közel volt, egy dearici raktárépületben. 
Megtudták, hogy a segélykérő ügynök neve Dack Bauer, akit a CorSec üldöz. A helyszínre érve a Jedik ugyanahhoz a trükkhöz folyamodtak, ami bejött Wade-ék kimentésénél is: tárgyalóként bementek a sarokbaszorított Bauerhez, és elmondták neki a tervet. Bauer megadta magát a Jedik és GBE-sek csapatának, akik különösebb problémák nélkül kihozták az épületből, majd eltűntek vele Dearicban. Bauer hosszú ideig volt fedett ügynök a rendszeren belül, ezért sok értékes információval szolgált. Ahogy az összeesküvés szálai kezdtek kibontakozni, Thor-dyas úgy döntött, hogy eljött az ideje, hogy felvegyék a kapcsolatot a Chu’unthorral. A holokonferencián a többi Jedi is részt vett, akik hivatalosan is meg voltak bízva a válság megoldásával. Mint kiderült, az események tragikus fordulatot vettek, míg Thor-dyas és csapata a Taluson volt…

Megjegyzések