JC10 sztory 0. rész: Bevezető

JC10, Koréliai válság történet - bevezető


Válság a Corellia szektorban - Történelmi események

Corellia. A bolygó, és az õt tartalmazó rendszer is a tudósok számára nagy fejtörést okoz. Azon túl, hogy a szektor õsi és kiemelt világok halmaza, bolygói voltak az elsõ világok, amelyek lakói egy közösséget alkottak. Napjainkra az egyik leginkább iparosodott társadalmat hozták létre, amely gazdagságát elsõsorban elhelyezkedésének köszönheti, ugyanis a Corelliai Út és a Corelliai Kereskedelmi Út csomópontjában fekszik. Ez alapozta meg annak a lehetõségét, hogy erõs vállalatoknak adhat otthont. A Corellia Rendszer annyira domináns a térségbe, hogy gyakorta használták szinonimaként a Coréllia Rendszer és szektor fogalmát, a szektorhoz tartozó többi rendszert pedig egyszerûen csak a “többi rendszernek”, vagy Külsõ Rendszereknek nevezik.  A rendszer és ezen belül a Corellia képviseli a szenátusban mind a Corellia Rendszert, mind pedig a Külsõ Rendszereket. Vagyis a bolygó a gazdasági hatalma mellett teljes politikai hatalomra is szert tett az évezredes történelme folyamán. De vajon vannak-e hatalomnak határai? Elképzelhetõ-e, hogy egy világ befolyásos politikusai azt mondják: „elég, ne tovább”?  Mivel a Corellia vezetõi emberek, és hiába az évezredes hagyomány, hiába minden gazdagság, és kulturális fölény, az ember ember marad, minden gyarlóságával együtt. Nem mutat jelentõséget az sem, hogy a rendszer két bolygóján más fajok képviselõi uralkodnak. A Drallt és a Seloniát nem emberekkel népesítették be az Építõk, mikor a történelem kezdetén az Öt Testvért a szektorba hozták. Nem tudjuk, hogy mi volt a céljuk, lehet, hogy egy kísérlet részeivé vált az öt bolygó, de az is lehet, hogy a régi korok hatalmasainak játékszerei voltak csupán.

Azt mondtam, hogy öt bolygó. Igen, a Corellia, a Drall és a Selonia mellett ott keringenek egy képzeletbeli középpont körül az Ikervilágok: a Talus és a Tralus. Õk öten alkotják az Öt Testvérnek nevezett bolygóhalmazt. A testvérek között a viszony sohasem volt nyugodt. Ezt a feszültséget táplálta a drallok és a seloniaiak folyamatos függetlenségi törekvése, kultúrájuk védelmében, valamint az Ikervilágok Föderációjának megalakulása is. Ez utóbbi vezethette a három világot arra, hogy az Ikrek ellen forduljon? Vagy több, távlatibb célok vezették a Corellia uralkodóját? Nem tudjuk. Talán sohasem tudjuk meg, mindenesetre a viszály alapot szolgáltatott a Galaktikus Köztársaságnak, hogy egy helyõrséget hozzon létre a Taluson, ezzel a Galaktikus Belbiztonsági Erõk (GBE) katonai jelenléte állandósult a térségben.

 

  A Corellia teljes gazdagságával természetesen megkérdõjelezhetetlenül tagja a Galaktikus Köztársaságnak, annak alapítóinak egyike. Az a gazdasági potenciál, amit a hiperutak feletti ellenõrzési jog jelent kiváltságokat adott a corelliai vezetés kezébe: egyedülálló módon lehetõséget kaptak arra, hogy amennyibe szûken értelmezett érdekeik úgy kívánják, a bolygó és ezzel a rendszer is felfüggesztheti tagságát a Köztársaságban és képviseletét a Szenátusban. Ezzel élt is, körülbelül 100 évvel ez elõtt, amikor a Contemplainy Hermy kihirdetésével csupán „alvó tagja” lett a Köztársaságnak. Ennek célja látszólag a corelliai kultúra megõrzése és elismerése volt, valójában jelentõs gazdasági elõnyökre számított. Elszigeteltsége azt jelentette, hogy az átmenõ forgalmat csak bennszülött corelliaiak, vagy állampolgárrá vált idegenek irányíthatták, csak a Corelliai Kereskedelmi Céh hajói szállíthattak árut a rendszerbe. Az egyéb érdekeltségû vállalkozások csak addig folytathatták tevékenységüket a rendszerben, amíg képesek voltak elviselni a fenti korlátozásokat a térségben. Jellemzõen úgy sikerült a túlélés, hogy beléptek a Corelliai Kereskedõk Céhébe.  Gazdasági hegemóniája teljessé vált, ami egyértelmû politikai irányító szerepet is biztosított Corellia uralkodójának, mert a bolygót a Királyi Ház irányítja teljes felhatalmazással.  

Corellia tehát napjainkban egy gazdag, boldog és prosperáló világ, amely lakói ragaszkodnak a szülõbolygójukhoz. Ha valaki elszakadt a Corelliától, egyre fokozottabban ápolja a bolygó hagyományait, igaz ez a Jedi Rendbe bekerülõkre is. Mindenki aki Corellia szülötte rendelkezik egyfajta patriotizmussal, amely elkíséri, bárhova vezesse õt a sors, vagy az Erõ.  

Ebben a tökéletes világban a hatalomvágynak van-e határa? A kérdésre talán most választ kapunk. Amely lehet, hogy fájdalmas igazságokra mutat rá, lehet, hogy megnyugvással dõlhetünk hátra és az is lehet, hogy a szembenézés újabb kérdéseket vet fel, amelyekre nem tudunk, vagy nem akarunk válaszolni. Mindenesetre az események veszélyes fordulatot vesznek.

 

Pedig nem történt más, mint hogy a Chu’huntor Jedi hajó, amely nem csatahajó, csupán a padawanok képzését biztosító oktató hajó a Corellia Szektorba érkezett. Persze nem eltévedt, hanem a Tanács kifejezett kérésére tette meg a kitérõt, mivel nyugtalanító hírek érkeztek a térségbõl.  A Corellián és a Külsõ Rendszerek világaiban, mint a Jumuson, vagy a Nubuson zavargások törtek ki, arra a hírre, mely szerint a Corellia ismételten a Contemplainys Hermy kihirdetését tervezi. 
A hírt nem a Királyi Ház adta közre, a képviselõjük, Tory Foster, aki a kiskorú uralkodó mellett régensként látja el az uralkodói feladatokat, tanácstalanul állt a kamerák kereszttüzében, amikor a hírcsatorna vezetõ riportere nekiszegezte a kérdést.  „Én is hírekbõl értesültem róla” védekezett, de a tagadás nem nyugtatta meg a szektor világainak lakót. Egyre hevesebben tiltakoztak az utcákon és a politikai élet különbözõ színterein egyaránt. 
A helyzet súlyosságát felismerve a Szenátus felkérte a Jedi Rendet, hogy sürgõsen küldjön követeket a helyzet tisztázására. A sors úgy hozta, hogy a Chu’huntoron lévõ Jedi Mesterek tudták a leggyorsabban a kérést teljesíteni. A szektor határán megjelenõ hajó tiszteletet tanúsító méretei okán azonban csak mélyítette a pánikot.   
A régens nem látott más kiutat, mint egy békekonferencia összehívását a szektorban semlegesnek számító Centerpoint Állomáson, annak érdekében, hogy elkerüljék a fegyveres konfliktust a Corellia Rendszer és a Külsõ Rendszerek között. Meghívásra kerültek a Külsõ Rendszerek képviselõi, akik vezérszónoka a Nubia képviselõje volt. Heves szópárbajban kelt ki a Corellia várható intézkedése ellen, követelve az azonnali visszavonást. 
Tory természetesen elõször tagadta, hogy akárcsak hasonló szándékai is lennének, de nem járt eredménnyel, így támadásba lendült. A hatalmas hajó megjelenését, és a majdnem 100 éve a Taluson állomásozó GBE jelenlétet kihasználva megpróbálta a Köztársaság felé irányítani a képviselõk és a lakosság haragját. Tory követelni kezdte a Taluson állomásozó GBE erõk lefegyverzését, valamint az adatbázisuk átadását. Szerinte ugyanis nincs indoka az itt tartózkodásuknak, mert nem is volt és jelenleg sincs fegyveres konfliktus. Azzal érvelt, ha valóban békések a Köztársaság szándékai, akkor nincs szükség fegyverre, a CorSec elegendõ a béke fenntartására. Sugalmazta, hogy szerinte egy átfogó köztársasági támadást készítenek elõ a Corellia Rendszer ellen.  A Jedi Tanács a Cu’huntor szektorba küldésével párhuzamosan meditációba kezdett, hogy kiderítse, vajon milyen valós motivációk szervezik az eseményeket az egyre eszkalálódó helyzetben. A meditáció során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik feladatuk a béketárgyalásokon való részvétel, a béke megõrzésének érdekében, így Mestereket küldtek a Centerpointra. Éreztek azonban mást is, ami aggodalomra adott okot, valamit, amit egyelõre nem tudta beazonosítani.

A furcsa rezgések, amit az Erõben éreztek, arra vezették õket, hogy valami több van a háttérben, mint a Corellia függetlenedési kísérlete, ezért úgy döntöttek, hogy nyomozást rendelnek el, amit titokban kell tartani.  A Centerpontra érkezõ Jedik engedélyt kaptak arra, hogy felügyelet mellett nyomozzanak a hír kiszivárogtatója után, hogy megtudják, hogy kinek állt érdekében a feszült helyzet kialakulása.  
 

Megjegyzések